کاربردها و خواص روغن آفتابگردان برای پختوپز و سلامت بدنش
روغن آفتابگردان که به راحتی از دانههای آفتابگردان استخراج میشود یک روغن گیاهی سالم و مفید است که میتواند جایگزین سایر روغنها برای آشپزی شود. از نظر طب سنتی روغن آفتابگردان فواید بسیاری برای سلامتی بدن دارد که از مهمترین آنها میتوان به افزایش ایمنی، کاهش کلسترول ، پیشگیری از ابتلا به سرطان و بهبود سلامت پوست اشاره کرد. در طب سنتی روغن آفتابگردان برای بهبود یرقان و درمان سرماخوردگی تجویز میشود و خاصیت تببری دارد. در ادامه با ما همراه باشید تا با خواص روغن آفتابگردان در طب سنتی بیشتر آشنا شوید
همه چیز درباره روغن آفتابگردان
از اواسط دهه 60 میلادی، روغن آفتابگردان به یک محصول گیاهی اقتصادی تبدیل شد و از آن زمان به بعد به عنوان بهترین روغن سرخ کردنی شناخته میشود. دانههای روغنی آفتابگردان حاوی مقادیر بالایی از ویتامین E، مواد معدنی، املاح و آنتیاکسیدانی به نام آلفا-توکوفرول هستند. روغن آفتابگردان یکی از غنیترین روغنهای گیاهی و حاوی 98% تریگلیسرول است و مقدار اندکی نیز فسفولیپید و استرول دارد. از طرفی روغن تخمه آفتابگردان دارای 15% اسیدهای چرب اشباعشده یا اسیدهای چرب ترانس، 85% اسیدهای چرب تک غیراشباع، اسیدهای چرب چندغیراشباع مانند 45-32 گرم اسیداولئیک (امگا9)، 56-40 گرم اسید لینولئیک (امگا6) و 0.6-0.2 گرم امگا3 است. به همین دلیل نیز مصرف این روغن باعث کاهش کلسترول خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی میشود.
انواع دانههای روغنی آفتابگردان
دانههای روغنی گیاه آفتابگردان به دو گونه کلی “دانه روغنی خوراکی یا آجیلی” و “دانه روغنی مخصوص روغنگیری” تقسیم میشوند. گونه روغنی تخمه آفتابگردان نسبت به نوع آجیلی آن، ترکیب روغنی بیشتری در دانههای خود دارد و معمولاً کوچکتر و تیرهتر از دانههای خوراکی هستند. دانههای آجیلی تخمه آفتابگردان باریک و بزرگتر هستند و برای آجیل، شیرینیپزی و حتی خوراک پرندگان مورد استفاده قرار میگیرند.
دانههای آفتابگردان در 3 دسته “استاندارد یا لینولئیک”، “اولئیک بالا” و “ناسان یا میدولئیک” کشت میشوند. روغن آفتابگردان بهدست آمده از دانههای لینولئیک بیشتر برای پختوپز استفاده میشود. برای استخراج روغن آفتابگردان از دو روش “پرس سرد” یا “حلال” استفاده میشود، البته در برخی از کارخانههای روغنکشی ممکن است از هر دو روش استفاده کنند.
ویژگیهای روغن آفتابگردان برای سرخ کردنی و پختوپز
روغن آفتابگردان مرغوب، زرد روشن رو به طلایی، شفاف، خوش عطر و خوش طعم است. از روغن آفتابگردان برای تهیه انواع غذاها از سالاد و سس گرفته تا پختوپز و سرخ کردن انواع مواد غذایی استفاده میشود. نقطه دود روغن آفتابگردان حدود 246 درجه سانتیگراد است و به همین دلیل نیز برای سرخ کردن مواد غذایی که جذب روغن بالایی دارند بسیار مناسب است.
خواص روغن تخمه آفتابگردان برای سلامت بدن
هر 100 گرم از روغن آفتابگردان حاوی 884 کیلوکالری انرژی و 100 گرم چربی بوده اما فاقد کلسترول، کربوهیدرات، فیبر و پروتئین است. به دلیل کالری بالا، روغن آفتابگردان انرژی بدن را تأمین میکند اما چون فاقد کلسترول است، باعث چاقی فرد نمیشود. از جمله خواص روغن تخمه آفتابگردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- افزایش سطح انرژی بدن
- کاهش سطح کلسترول بد خون (LDL) و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی
- کاهش شدت و دفعات گُرگرفتگی بانوان یائسه
- تنظیم قند خون و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به دیابت
- کمک به سلامت و لطافت پوست و محافظت از آن در برابر نور خورشید به دلیل وجود ویتامین E
- پیشگیری از تصلیب شریانها
- بهبود سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به سرطان
- محافظت از بدن در برابر رادیکالهای آزاد
- ترمیم بافتها، بهبود سریع زخمها و درخشندگی پوست
- تولید هورمونها و آنزیمهای حیاتی
در کنار تمام خواصی که روغن آفتابگردان دارد، اگر بیش از نیاز روزانه از آن استفاده کنیم، مانند سایر روغنهای گیاهی باعث چاقی و افزایش چربی خون میشود.
خواص روغن آفتابگردان برای پوست و مو
روغن آفتابگردان حاوی ویتامین E است که برای سلامت پوست و مو بسیار مفید است. مهمترین خواص روغن آفتابگردان برای پوست و مو به شرح زیر است:
- درمان آکنه و جوش صورت
- ترمیم جای زخم
- حفظ سلامت سلولهای پوستی
- درمانی طبیعی برای آفتاب سوختگی پوست
- مرطوبکننده طبیعی پوست
- درمان قارچ پای ورزشکاران
- کاهش چین و چروک صورت
- کمک به درمان خشکی پوست
- کاهش التهاب
- کمک به درمان موهای خشک و آسیبدیده
- درمان ریزش مو