خارخاسک چیست؟
خارخاسک یکی از گیاهانی است که در تمام نواحی جهان رشد کرده و هر کدام از فرهنگ ها برای استفاده از آن نظری خاصی دارند. که در طب سنتی به نامهای حسک، خسک، شکوهج، شکوهنج شناخته میشود.
این گیاه یک ساله است، که دارای ساقههای خوابیده با انشعابات گسترده بر سطح خاک و پوشیده از تار که برگ و ساقههای جوان آن را تارهای ظریف ابریشمی میپوشاند.
خسک از تیره اسفندها است، و میوه، دانه، برگ، ریشه و… این گیاه مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین میوه این گیاه شیزوکارپ ناشکوفا است که در موقع رسیدن چهار بخش آن که نرم و دارای خارهای تیزی میباشد و رنگ این میوه سبز مایل به زرد، بدون بو و طعم خاصی است، البته از میوه این گیاه بیشتر استفاده میشود. خسک در آب و هوای گرم و حتی در کویرها دیده میشود.
شکوهنج دارای گل های زرد و کوچم و تکی هستند. برگهای این گیاه معمولا نا مساوی و از برگ های کوچک و ریزی است که تعداد 3 الی 6 زوج در طرفین دمبرگ اصلی جای دارند. میوههای این گیاه را در اواخر تابستان و اوایل پاییز جمعآوری میکنند.
اگرچه گیاه خسک در آمریکا و استرالیا گیاهی سمی به شمار میرود اما در طب سنتی چین و هند از زمان های بسیار قدیم مورد استفاده آنان بوده است.
ترکیبات شمیایی خارخاسک
خار خاسک یکی از گیاهانی است که دارای ترکیبات شیمیایی بسیار زیادی است که شامل رزین، تاش، روغن ثابت، آلکالوئید، پلی فنلها و مواد معدنی شامل کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، گوگرد، ازت و کلر است.
پنج نوع ماده گلیکوزیدی نیز دارد که همه آنها دارای گلوکز است و علاوه بر گلوکز قندهای رامنوز، آرابینوز را هم شامل میشود.
فواید خارخاسک
مطالعات آزمایشگاهی که روی حیوانات انجام شده است نشان داده که مصرف این گیاه به افزایش ترشح هورمون تستوسترون و همچنین افزایش قدرت و حجم عضلات منجر میشود. همچنین مصرف این گیاه تولید سلولهای جنسی مردانه و زنانه را افزایش میدهد.
همچنین گیاه خارخاسک در درمان بیماریهای قلبی – عروقی همچون فشارخون بالا، کمخونی، ضعف گردش خون و آنژین صدری موثر است.
45 تا 65 درصد این گیاه را روغن تشکیل می دهد که پس از تصفیه استفاده می شود و معمولا ماگارین را با آن درست می کنند.
1. رفع عفونت لثه
شکوهنج یکی از داروهایی است که به عنوان درمان کننده عفونت و التهاب لثه مورد استفاده قرار میگیرد.
2. مدر بودن
خار خسک یک گیاه ادرار آور طبیعی است که به عنوان دفعکننده سنگهای مجاری ادراری و مثانه و تقویتکننده قوای جنسی به کار میرود. و یک درمان طبیعی برای درمان سنگ کلیه باشد.
3. مقاومت در برابر سرطان
خارخاسک ممکن است به عنوان درمان طبیعی سرطان مفید باشد. در حقیقت، یک مطالعه نشان داد که خارخاسک قادر به وادار کردن سلول ها به مرگ و توقف گسترش سلول های سرطانی کبد است.
4. بهبود اگزما
مصرف خارخسک به صورت خوراکی با 9 گیاه دارویی دیگر قرمزی پوست و تحریک پوست در بزرگسالان و کودکان را که مبتلا به اگزما هستند، کاهش می دهد.
5. تقویت قلب
یکی از مشکلاتی که در حال حاضر بسیاری از مردم جهان با آن روبرو هستند بیماری قلبی است که منجر به مرگ بسیاری از افراد در دنیا می شود. یکی از نقش هایی که خار خسک دارد در زمینه سلامت قلبمی باشد و از طرفی نشان داده شده است که این گیاه چندین عامل ریسک بیماری های قلبی را نیز کاهش می دهد.
6. خورد یا ماساژ دادن روغن خار خسک باعث تسکین درد میشود.
7. افراد مبتلا به اختلالات گوارشی همچون یبوست و نفخ نیز میتوانند برای رفع مشکل خود از گیاه استفاده کنند.
8. مصرف میوه شکوهنج در درمان دیابت نفش موثری ایف میکند.
9. بهبود گر گرفتگی، تعریق، افسردگی، بی خوابی و اضطراب بدون تاثیر بر هورمون های زنانه، موثر است.
10. تقویت کبد، درمان پرخوری و همچنین درمان مسمومیت غذایی کاربرد دارد.
11. درمان ناباروری در زنان و مردان
12. مصرف عصاره خارخاسک به صورت خوراکی، می تواند علائم آنژین صدری را کاهش دهد.
13. کنترل سطح خون
14. از فرآوردههای موجود در بازار میتوان قطره پروستاتان، قطره سنکل و قطره آفرودیت را نام برد
عوارض جانبی خارخاسک
گرفتگی عضلات
معده درد
اسهال
یبوست
حالت تهوع
استفراغ
مشکل خواب
خونریزی شدید قاعدگی
مصرف خارخاسک را حداقل دو هفته قبل از روز جراحی توصیه نمیشود.
منع مصرف این گیاه برای زنان باردار و شیرده
مصرف خارخاسک
میزان مجاز برای هر بار مصرف خوراکی این گیاه، از ریشه، برگ یا میوه، حداکثر 20 گرم و از روغن آن، حداکثر 28 گرم است که این میزان اغلب باید به همراه شیرهی انگور یا شیرهی خرما و یا عسل مصرف شود.
همچنین شما میتوانید از کپسول ها در دوزهای مختلفی جدا شده و به همراه وعده های غذایی روز مصرف شوند. به عنوان جایگزین شما می توانید اضافه کردن عصاره مایع، پودر یا آب را به اندازه چند قاشق سوپ خوری اضافه کنید.