بادام یک ماده غذایی مفید، سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی متنوع است. نام علمی این خشکبار Prunusdulsis می باشد و محصول بومی مناطق خاورمیانه، هند و شمال آفریقاست. همچنین در مناطقی مثل ایران، عربستان سعودی، لبنان، ترکیه، سوریه، اردن و اسرائیل کشت میشود.
مصرف بادام
بادام تلخ و شیرین هر کدام به نوبه خواص بسیار فوق العاده ایی برای بدن دارند. اما نوع مصرف آنها با یکدیگر متفاوت است. بادام شیرین مصرف خوراکی دارد و آن را بصورت خام یا همراه با سالاد و سایر غذاها مصرف میکنند.
از بادام تلخ روغن تهیه می کنند و از آن به عنوان یک ماده طبیعی در محصولات مراقبت از پوست و مو استفاده می شود.
یکی دیگر از فواید بادام، شیر آن است که به عنوان یک نوشیدنیِ لذیذ جایگزین مناسبی برای شیر گاو است.
شما میتوانید با معدهی خالی از بادام استفاده کنید؛ مصرف بادام با معدهی خالی میتواند میزان و سرعت جذب مواد مغذی آن را در بدن افزایش دهد. همچنین میتوانید شبها بادام را در آب خیس کنید و صبح روز بعد آن را بخورید.
ارزش غذایی روغن بادام
روغن بادام نسبت به خود بادام فواید غذایی کمتری دارد. روغن بادام منبع فوق العاده ویتامین E و حاوی مقداری ویتامین K است. بیشتر خواص بادام ناشی از مقدار بالای چربیهای سالم آن است.
کالری: 119
چربی کل: 13٫5 گرم
چربی اشباع: 1/1گرم
چربی تک غیر اشباع: 9/4 گرم
چربی چند غیر اشباع: 2/3 گرم
ویتامینE: درصد 25
فیتوسترول: 35/9 میلی گرم
مواد مغذی موجود در بادام
بادام سرشار از مواد مغذی و ترکیبات مفید است، که منبع غنی از ویتامین E، کلسیم، فسفر، آهن و منیزیم، پروتئین، فیبر، منگنز، ریبوفلاوین، فسفر و … مورد نیاز بدن را تامین می کند.
خواص بادام
1. جلوگیری از سرطان
فیبر موجود در این میوه خشک بار، به بهتر حرکت کردن غذا در سیستم گوارشی و سم زدایی بدن کمک می کند. آزمایشاتی که در موسسه سرطان انجام گرفته است نشان میدهد که رژیم هایی با فیبر بالا خطر سرطان روده بزرگ یا کولون را کاهش میدهد.
همچنین بادام دارای ویتامین، فیتوکمیکال و فلاونوئیدها است ،که مانع پیشرفت سلولهای سرطانی سینه میشود.
2. درمان دیابت
بادام ،دارای شاخص کلیسمی قوی به نام GI است. مطالعات نشان می دهد. بادام از افزایش ناگهانی سطح گلوکز و انسولین بعد از مصرف وعدههای غذایی را کاهش میدهد. و همچنین در تنظیم روند جذب گلوکز نقش دارد و فرایند جذب را راحتتر میکند.
3. محافظت از پوست
غذاهای سرشار از ویتامین E ،مانند بادام یک محافظ مناسب برای پوست در برابر آفتاب هستند و آسیب آن را به حداقل می رسانند. روغن بادام حاوی اسید لینولئیک گلیسیرید است آن را برای جلوگیری از آکنه، خشکی پوست، ضد عفونی کننده زخم و همچنین ماساژ دادن بدن کودکان باعث رشد عضلات آنان میشود.
همچنین شیر بادام، می تواند به طور موثری در درمان سوختگی های خورشید و دیگر مشکلات پوستی مورد استفاده قرار گیرد.
4. بهبود سلامت استخوان ها و دندان ها
بادام، منبع فوق العاده ایی از ویتامینها، مواد معدنی و مواد مغذی ای مانند کلسیم و فسفر است ،فسفر موجود در این محصول باعث جلوگیری از پوکی استخوان و تقویت استخوان ها و دندان ها میشود.
5. بهبود عملکرد قلب
ویتامین E یک آنتی اکسیدان مؤثر است و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد چربیهای غیراشباع، پروتئین و پتاسیم موجود در بادام همگی به حفظ سلامت قلب کمک میکنند.
همچنین بادام منبع سرشار از اسیدفولیک است. منیزیم موجود در بادام میتواند در جلوگیری از حمله قلبی مؤثر باشد. بعضی از ترکیبات موجود در بادام روی پروتئینِ واکنشیِ C تأثیر گذار هستند؛ این پروتئینها باعث التهاب خطرناک شریانی میشود.
بادام و روغن بادام سطوح کلسترول بد (LDL) و کلسترول تام را کاهش میدهند. سطوح بالای کلسترول LDL و کلسترول تام از عوامل خطرزای بیماری های قلبی هستند.
بنابراین به کاهش سطح هموسیستئین که عامل ایجاد پلاک چربی در رگهاست، کمک شایانی میکند. علاوهبراین، فلاونوئید پوست بادام با ویتامین E ترکیب میشود و از آسیب دیوارهی رگها جلوگیری میکند.
روغن بادام حاوی70 % چربی غیر اشباع است. بر اساس آزمایشاتی که انجام شده است چربی های تک غیراشباع، سطوح کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهند و سطوح مناسب کلسترول خوب دربرابر بیماری های قلبی عملکرد خوبی دارد و قلب محفاظت می کنند.
6. رفع کم خونی
زمانی که گلبول های قرمز مقدار کمتری اکسیژن را حمل کنند این عملکرد باعث ایجاد کم خونی میشود. در اینصورت با مصرف بادام که حاوی مس، آهن و ویتامین ها است، که به عنوان کاتالیزور تولید سدیم هموگلوبین کار می کند، یک اقدام پیشگیرانه برای کم خونی باشد.
7. کاهش سیاهی و پف زیر چشم
روغن بادام و له شده این محصول ،برای درمان سیاهی زیر چشم بسیار مؤثر است. بادام را در آب خیس کنید تا نرم شود. سپس آن را در اطراف چشم خود بمالید و اجازه دهید ، تا یک شب بماند خواص مرطوب کنندگی بادام، سیاهی و پف زیر چشم را کاهش می دهد.
8. جلوگیری از نقص های زایمانی
این میوه خشک، حاوی اسید فولیک است، که در مقابل نقص ها و عیوب زایمانی کمک می کنند فولیک اسید ،نقش مهمی در رشد سلول های سالم و تنظیم کننده بافتی دارد، بنابراین برای رشد جنین سالم، بسیار مهم است.
9. کاهش تب
یکی دیگر از خواص روغن بادام تلخ کاهش دمای بدن است. بادام تلخ دارای عناصر قلیایی است که حاوی سم است. فواید این روغن تلخ، مانعی در برابر قارچ ها، ویروس ها یا باکتری هایی است که تب را در بدن انسان کاهش می دهد.
10. درمان شوره سر
یکی از مشکلات رایجی که امروزه همه افراد از آن رنج میبرند وجود شوره سر است یکی از راههای درمان شوره استفاده از روغن بادام است.
شما میتوانید برای برطرف کردن این مشکل روغن بادام و روغن نعین را با مقادیر برابر باهم مخلوط کنید و آن بر روی پوست سر خود ماساژ دهید، اجازه بدهید که این محلول تا صبح روی پوست سر شما بماند و صبح سر خود را بشویید.
برای برطرف کردن این مسئله باید چندین بار این کار را انجام دهید. این روغن ،پوست سر را مرطوب و تغذیه می کند، و روغن نعین با خواص ضد باکتریایی خود، به درمان شوره سر کمک میکند.
11. رشد مو
بادام ،حاوی مقدار زیادی منیزیم است، که یک ماده معدنی ضروری برای داشتن ساقه های سالم است کمبود منیزیم ،اغلب با ریزش مو مرتبط است، بنابراین مصرف منیزیم از طریق این میوه، نه تنها به حفظ عملکرد مناسب بدن، کمک می کند بلکه باعث رشد مو نیز می شود.
12. درمان اگزما و پسوریازیس
برای درمان اگزما و پسوریازیس میتوانید از روغن بادام تلخ و شیرین که پوست را آبرسانی کرده و مرطوب نگه میدارند استفاده کنید.
13. یبوست
روغن بادام شیرین یک مواد طبیعی است که میتواند به پیشگیری و درمان یبوست کمک کند.
روزانه 2 قاشق غذاخوری روغن بادام شیرین را به سالاد یا غذای خود اضافه کنید، بهتر است تا زمان بهبودی این روش را به کار ببرید. بعد از استفاده از روغن بادام آب و غذاهای حاوی فیبر بالا را برای تنظیم حرکات روده استفاده کنید. همچنین ماساژ شکم با استفاده از روغن بادام شیرین هم میتواند یبوست را درمان کند.
میزان کالری موجود در بادام
مصرف این خشکبار به افزایش سطح چربیهای غیراشباع بدن کمک میکند. به طور معمول 23 عدد بادام شامل 130 کالری است که شما با مصرف این میزان به بهبود عملکرد بدنتان کمک فراوانی میکنید.
مضرات روغن بادام تلخ و شیرین
1. استفاده بیش از حد می تواند منجر به افزایش وزن شود.
2. روغن بادام تلخ غیر خوراکی می باشد و فقط برای موارد موضعی کاربرد دارد
3. استفاده بیش از اندازه باعث نفخ و یبوست
4. استفاده این روغن برای درمان فشار خون و همچنین ملین ها تداخل دارویی ایجاد می کند.
تفاوت روغن بادام تلخ و شیرین
این میوه درختی در دو نوع شیرین و تلخ وجود دارد که هنگامی که روغن هر کدام از آنها استخراج شود، آن روغن تلخ یا شیرین می شود.
به دلیل مواد موجود در این دو نوع خشکبار خواص روغن های استخراج شده از آنها نیز کمی متفاوت است، به طوری که روغن بادام شیرین می تواند خوراکی باشد، اما روغن بادام تلخ به دلیل اینکه در فرایند روغن گیری ماده ای سمی به نام اسید سیانیدریک تولید می کند، غیر خوراکی است.
همچنین به این نکته توجه داشته باشید که برخی از روغن بادام های شیرین نیز به دلیل اینکه مراحل تصفیه را طی نکرده اند، خوراکی نمی باشند و شما باید هنگام خرید به خوراکی و غیرخوراکی بودن روغن بادام دقت کافی داشته باشید.
بنابراین به طور کلی تفاوت بین این دو در نوع درختی است که از آنها روغن تهیه می شود و متعاقبا در خواصی که آنها دارند.
خواص روغن بادام تلخ
بادام تلخ با وجود داشتن مواد سمی و خطرناک در علم پزشکی و داروسازی جایگاه ویژهای دارد. مطالعات مختلفی روی خواص روغن بادام تلخ برای پوست و مو و درمان بیماریها صورت گرفته است. البته به دلیل سمی بودن نباید از مضرات روغن بادام تلخ هم غافل شد.
روغن بادام تلخ یک روغن معطر است که حاوی سیانید میباشد که علاوه بر زیبایی پوست و مو دارای خواص ضدویروسی، ضدباکتری، ضدخارش، ضدقارچی و ضداسپاسم نیز میباشد.
این روغن علاوه برفواید بسیار فراوانی که دارد شامل گروهی از ترکیبات شیمیایی است که برخی از آنها سمی هستند، به همین دلیل توصیه میشود که با احتیاط و فقط برای مصارف خارجی استفاده شود.
همچنین از این روغن هم میتوان به صورت خوراکی نیز مصرف شود، اما در دوزهای بسیار کم و اندازه گیری شده و فقط تحت نظارت پزشک، زیرا مصرف مقدار زیادی از آن ممکن است کشنده باشد.