رزماری چیست؟
رزماری یک گیاه بسیار خوشبو است که در مناطق مدیترانه ای به وفور یافت میشود و در میام آشپزان و پزشکان دارای محبوبیت و جذابیت خاصی است. همچنین این گیاه براس سلامت جسمانی و ذهنی بسیار مفید و پر فایده است.
نام علمی رزماری «Rosmarinus officinalis» است. این گیاه نیز در خانوادهی نعناعیان قرار میگیرد. رزماری بهنسبت این گیاهان، گرمتر و تلختر است و طعمی گس دارد که به سوپها، سسها، خورشها، کبابها و ادویههای ترکیبی طعمی عالی میبخشد.
همچنین در زمان باستان ، یونانی ها از این گیاه برای کمک به حافظه و تحریک مغز استفاده میکردند.این گیاه حاوی یک روغن ضروری است که به زنده ماندن و افزایش حافظه کمک شایانی میکند. این گیاه در میان آشپزان ایتالیایی بسیار معروف و کارآمد است.
خواص رزماری
گیاه رزماری حاوی ترکیباتی به نام «کولین» است که چربی های کبد را کنترل می کند و برای دستگاه گوارش بسیار مفید است.و یکی از پرکاربرد ترین ادویه جاتی است که بالاترین میزان آنتی اکسیدان را دارد و میتواند به مبارزه با باکتری ها و سرطان کمک کند.
همچنین این گیاه برای تقویت حافظه، تسکین درد، کاهش التهاب، کاهش اضطراب، کمک به گردش خون، هضم غذا و… بسیار مناسب و اثر بخش است.
خواص آنتی اکسیدانی رزماری با توجه به نکاتی متفاوت است:
کیفیت گیاه اصلی
شرایط ژنتیکی و رشد
شرایط آب و هوایی
ناحیه ای و منشا جغرافیایی
روند استخراج آنها
تاریخ برداشت
1. بهبود عملکرد مغز و حافظه
یکی از مهمترین فواید این گیاه برای سلامتی، تأثیر آن بهعنوان تقویتکنندهی حافظه است. بر اساس اطلاعاتی که وجود دارد رزماری به تقویت حافظه، افزایش هوش و افزایش تمرکز کمک فراوانی میکند. با اینکه بسیاری از تأثیرات رزماری بر مغز هنوز در مرحلهی پژوهش و مطالعه قرار دارند.
همچنین در افزایش فعالیت شناختی افراد مسن و کسانی که از اختلالات حاد شناختی مانند آلزایمر و زوال عقل رنج میبرند، مؤثر است. این ویژگیها میتواند رزماری را به مکملی برای درمانهای نوین این بیماریهای لاعلاج مغز تبدیل کند.
2. تقویت دستگاه ایمنی
ترکیبات فعال موجود در رزماری خاصیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضدسرطانی دارند. که این ویژگی ها باعث میشود تا گیاه با بیماریهای مختلف و حملات عوامل بیماریزایی که سلامت بدن را تهدید میکنند، مقابله کند.
ترکیبات آنتیاکسیدانی میتوانند پس از دستگاه ایمنی، دومین عامل دفاعی در بدن باشند و رزماری سرشار از این ترکیبات قدرتمند است. رزمارینیک اسید، کافئیک اسید، بتولینیک اسید و کارنوزول ازجمله ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در این گیاه دارویی هستند.
3. مقاومت در برابر سرطان
در سلول های سرطانی تخمدان، بعضی از اجزای فعال رزماری در برابر رشد سلول های سرطانی جلوگیری کرده و تعداد سلول های باقی مانده را از بین میبرد. در ادامه تعدادی از سرطان هایی که این گیاه میتواند با آنان مواجه شود را ذکر کرده ایم.
1.پانکراس
2.لوسمی
3.کولون
4.پستان
5.تخمدان ها
6.پروستات
7.مثانه
8.گردن رحم
9.کبد
10.ریه
4. تسکین درد
در برخی ز سنت ها از رزماری بهعنوان درمان معدهدرد، یبوست، نفخ و اسهال استفاده میشود. این ویژگیها تا حد زیادی بهخاطر خاصیت ضدالتهابی آن است. بنابراین افزودن این گیاه به رژیم غذاییتان میتواند بهسرعت موجب تنظیم حرکات رودهای و سیستم گوارشی شما شود.
5. محافظت از پوست
در یک آزمایش که تعدا 10 نفر از جوانان و افرادای که دارای پوست سالم بودند مطالعه ای صورت گرفت که برا اساس این آزمایش عصاره های رزماری پوست را از آسیب های uvمحافظت میکند و اثر های آن را با زمان افزایش میدهد.افرادی که از عصاره های این گیاه استفاده میکنند ، سلول های پوستی زنده بیشتری دارند و این روند به کاهش پیری، سرطان یا آسیب ناشی از نور uv کمک بسیار فروانی میکند.
6. ضدباکتریایی
یکی دیگر از خاصیت های شگفت انگیز این گیاه دارویی تقویت دستگاه ایمنی است. همچنین رزماری، در مبارزه با عفونتهای باکتریایی (مخصوصا عفونتهای معده) قدرت بسیار زیادی دارد.
باکتری ( هلیکوباکتر پیلوری) نوعی باکتری بیماریزای خطرناک است که میتواند موجب بروز انواع زخم معده شود. اما مطالعات نشان میدهند مصرف گیاه رزماری میتواند از رشد این باکتریها جلوگیری کند. همچنین میتواند از عفونتهای استاف که هرساله هزاران نفر را بهکام مرگ میکشد نیز جلوگیری کند.
7. درمان گرفتگی ها قلبی و عروقی
برگ های این گیاه دارویی دارای خواص ضد تشنج هستند. این خواص اسپاسم ناخواسته عضلانی را به شدت کاهش میدهد. مطالعات نشان میدهند که روغن رزماری گرفتگی های قلب را درمان میکند.
8. رفع بوی بد دهان
یکی دیگر از خواص ضد باکتریایی این گیاه از بین بردن بوی نامطلوب دهان و افزایش بهدات دهان است.
برای این کار کافی است که تعدادی برگ رزماری را در یک لیوان آبجوش بریزید و آن را در دهان خود غرغره کنید تا باکتریهای موجود در دهانتان نابود شوند و کل شب بدون بوی بد دهان بخوابید.
9. کمک به رشد مو
در یک مطالعه بین بیماران مبتلا به آلوپسی آندروژنیک دائمی برای افزایش مو سر آنان به مدت 6 ماه از روغن رزماری استفاده کردنه که باعث شد به طور قابل توجهی باعث افزایش رشد مو در آنها شد.
10. تحریک گردش خون
رزماری محرک بدن برای تولید بیشتر گلبول قرمز است و به گردش خون در رگها کمک میکند. این ویژگیها به رساندن اکسیژن و مواد مغذی موردنیاز سلولها کمک میکند و موجب حفظ فعالیت متابولیکی سلولها میشود.
مضرات رزماری
- افردای که دچار بیماری صرع هستند از استفاده رزماری منع میشوند.
- افردای که به آپرین الرژی دارند نباید از این گیاه استفاده نمایند.
- باعث افزایش خطر کبودی و خونریزی در افردای که مبتلا به خونریزی هستند.
- رقیق شده روغن رزماری را استفاده نمایید، چون باعث حساسیت پوستی میشود.
- روغن این گیاه باعث خفیف شدن میزان فشار خون میشود.
- زنان باردار از مصرف این گیاه خودداری نمایند چون ممکن است باعث سقط جنین شود.
کاشت رزماری
رزماری را باید در خاکی که بهخوبی زهکشی شده است و دمای میانگین 21 درجهی سانتیگراد است، بکارید. ازجایی که این گیاه میتواند چند هفته سرما را تحمل کند، بذر آن را اوایل بهار بکارید. باید برای این گیاه فضای آزاد زیادی درنظر بگیرید. زمانیکه گیاه گل داد، برگهای آن را هرس کنید. با توجه به اینکه رز ماری یک گیاه پایاست، میتوانید هرسال از آن لذت ببرید.
روش مصرف رزماری
مصرف کم رزماری بهعنوان طعمدهنده در برخی غذاها نمیتواند تأثیرات بسیاری چشمگیری روی سلامتی داشته باشد، ولی مصرف منظم برگهای آن در غذاها میتواند کمک کند تا بدن از ترکیبات ارگانیک و مواد شیمیایی گیاهی مفید موجود در برگهای رزماری بهره ببرد.
شما میتوانید ایین گیاه را همراه با غذا بپزید، ولی این کار باعث ازبینرفتن بخشی از ترکیبات مفید موجود در آن میشود. بنابراین توصیه میشود برای استفاده از خواص رزماری، آن را در معرض حرارت بالا قرار ندهید. اگر قصد پختن این سبزی را دارید، میتوانید آن را در سوپها و خورشتها بریزید. مصرف موضعی رزماری نیز کاربرد دیگر آن است. همچنین از این محصول در خوشبوکنندههای هوا و بهعنوان ماسک برای پوست نیز استفاده میشود.